Wednesday, August 15, 2012

MI KARI


  
500 g mi kuning } dicelur
300 g taugeh }
1 kg kerang, direbus & kupas
2 keping tauhu, digoreng & dihiris
2 pokok sawi, dipotong & dicelur
4 biji telur, direbus & dibelah 2
4 tangkai daun bawang }
3 biji cili merah } dihiris
2 biji limau nipis }

Bahan Kuah:
3 camb minyak
4 cm kulit kayu manis } bahan
2 kuntum bunga cengkih } penumis
2 kuntum bunga lawang }
6 biji bawang merah }
3 ulas bawang putih } dikisar halus
1 labu bawang besar }
1 tangkai daun kari
4 camb rempah kari
1/2-1 camb serbuk cili
400 g ayam, dipotong kecil
1.5 l santan (dari 2 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
2 keping kek ikan, dihiris nipis
1 paket bebola ikan, dibelah 2
1 paket bebola tauhu, dibelah 2

Cara membuatnya:
1 Panaskan minyak, masukkan bahan penumis, bahan kisar dan daun kari.
2 Bila naik bau, bubuh pula rempah kari dan kacau 2 minit.
3 Masukkan pula ayam, kacau rata hingga terbit minyak.
4 Tuangkan santan dan bubuh asam gelugur. Kacau sekali-sekala.
5 Bila kuah menggelegak, masukkan kek ikan, bebola ikan dan bebola tauhu. Biar mendidih semula sebelum diangkat.
6 Hidangkan mi dengan tauhu, kerang dan lain-lain bersama kuah.

*Sesuai sebagai juadah Rumah Terbuka juga. Letak kuah dlm periuk elektrik supaya kekal panas.

No comments:

Post a Comment