Nasi Ayam Mak Intan
Bahan-Bahan:
Bahan Nasi:
500g beras dibasuh - toskan
50g kulit ayam
5 biji bawang merah dikisar
5 biji bawang putih dikisar
1 ½ inci halia dikisar
3 ketul kiub pati ayam Maggi
3 sudu besar marjerin untuk menumis
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Bahan Sup:
3 biji bawang merah dikisar
3 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
sedikit lada hitam ditumbuk
1 bungkus sup punjut Adabi
Tulang ayam
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Air
Bahan Perap Ayam:
1 ekor ayam
5 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap cair
6-8 biji cili padi dikisar
4 sudu besar madu
sedikit serbuk lada putih
4 subu besar sos tiram
sedikit garam
Bahan Sos:
sedikit minyak untuk menumis
3 biji bawang putih dikisar
8 tangkai cili kering dikisar
5 biji cili merah dikisar
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
1 sudu besar gula
½ sudu kecil bahan perasa
Sedikit air
Cara:
1.Untuk memasak nasi, tumis semua bahan yang dikisar hingga kekuningan.Masukkan air,kiub pati ayam,kulit ayam,garam dan bahan perasa. Kacau hingga mendidih.Setelah air kering, tutup dan kecilkan api.
2.Untuk perapan ayam, potong ayam kepada 4 bahagian. Kemudian masukkan kicap pekat,kicap cair,cili padi dikisar, madu, serbuk lada putih, sos tiram dan garam. Kacau hingga sebati,perap ayam tadi selama 1 jam.Kemudian kukus ayam tadi.
3.Selepas ayam itu dikukus, bolehlah digoreng hingga masak kekuningan.
4.Untuk membuat sup pula,tumis bawang merah,bawang putih dan halia hingga kekuningan. Kemudian masukkan lada hitam, tulang ayam ,sup bunjut Adabi dan air.Setelah mendidih masukkan garam,bahan perasa dan sos tiram. Tabur daun sup dan daun bawang serta bawang goreng.
5.Untuk membuat sos, tumis bawang putih hingga garing, masukkan cili kering dan cili masak yang dikisar, sos cili,sos tomato,gula,bahan perasa dan air.Biar mendidih seketika.
Cadangan Hidangan:
Hidang nasi ayam bersama timun,tomato dan salad.
Bahan Nasi:
500g beras dibasuh - toskan
50g kulit ayam
5 biji bawang merah dikisar
5 biji bawang putih dikisar
1 ½ inci halia dikisar
3 ketul kiub pati ayam Maggi
3 sudu besar marjerin untuk menumis
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Bahan Sup:
3 biji bawang merah dikisar
3 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
sedikit lada hitam ditumbuk
1 bungkus sup punjut Adabi
Tulang ayam
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam
sedikit bahan perasa
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Air
Bahan Perap Ayam:
1 ekor ayam
5 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap cair
6-8 biji cili padi dikisar
4 sudu besar madu
sedikit serbuk lada putih
4 subu besar sos tiram
sedikit garam
Bahan Sos:
sedikit minyak untuk menumis
3 biji bawang putih dikisar
8 tangkai cili kering dikisar
5 biji cili merah dikisar
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
1 sudu besar gula
½ sudu kecil bahan perasa
Sedikit air
Cara:
1.Untuk memasak nasi, tumis semua bahan yang dikisar hingga kekuningan.Masukkan air,kiub pati ayam,kulit ayam,garam dan bahan perasa. Kacau hingga mendidih.Setelah air kering, tutup dan kecilkan api.
2.Untuk perapan ayam, potong ayam kepada 4 bahagian. Kemudian masukkan kicap pekat,kicap cair,cili padi dikisar, madu, serbuk lada putih, sos tiram dan garam. Kacau hingga sebati,perap ayam tadi selama 1 jam.Kemudian kukus ayam tadi.
3.Selepas ayam itu dikukus, bolehlah digoreng hingga masak kekuningan.
4.Untuk membuat sup pula,tumis bawang merah,bawang putih dan halia hingga kekuningan. Kemudian masukkan lada hitam, tulang ayam ,sup bunjut Adabi dan air.Setelah mendidih masukkan garam,bahan perasa dan sos tiram. Tabur daun sup dan daun bawang serta bawang goreng.
5.Untuk membuat sos, tumis bawang putih hingga garing, masukkan cili kering dan cili masak yang dikisar, sos cili,sos tomato,gula,bahan perasa dan air.Biar mendidih seketika.
Cadangan Hidangan:
Hidang nasi ayam bersama timun,tomato dan salad.
Nasi Tomato
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
½ cawan minyak sapi
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga 2 ½ cawan air
2 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
2 cawan beras
¾ cawan tomato sos
Cara:
Goreng bawang putih dan bawang merah dalam minyak sapi hingga kuning. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga. Apabila naik baunya masukkan beras dan gaul rata. Tuangkan air dan garam, biarkan hingga mendidih. Bila sudah kering, masukkan tomato sos. Angkat dan hiaskan dengan telur rebus, bawang goreng, bawang besar yang dihiris bulat dan daun bawang.
NASI KERABU KEDAH..warisan nenekku
aku masak pada 25 sept 09 posa ke 25
NASI ULAM/KERABU KEDAH…warisan nenekku
Bahan:
A:
3 pot beras jadikan nasi
B:
2. Daun ulam2an yang anda minati
(Daun gajus, putat, mengkudu, kunyit, kaduk,
Selom, kesum, dll) anggaran setiap helaian lebih kurang 3 helai kalu suka lebih lebihkan lah.
Kesemua ulaman di mayang halus-halus mcm bunga rampai dan dicincang lumat.
C:
3 btang serai
3 inci lengkuas
1 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang merah
Bahan2 ini di mesin halus
D:
1 keping ikan talang digoreng dan ditumbuk isinya
½ cawan kerisik
Cara:
Gaulkan kesemua bahan ulaman, bahan mesin, kerisik dan ikan kering sampai rata. Ambil nasi yg masih panas2 lagi tadi dan gaulkan bersama2 bahan tadi bersama sedikit garam sehingga nasi dan ulaman bercampur rata.
Makan nasi ulam ini bersama sayur keladi…muahhh sedapnya…org kedah jer suka…org luar aku tak tahu.
Nasi Ulam Utara Resepi 2
Akhirnya berjaya selepas beberapa lama tertangguh sebab tak cukup bahan. Tapi kali ni tak jugak ikut betul2 bahan dia. Biasalah, mesti ada modified & mix beberapa resepi. Tak sangka tuan-tuan kecik yang anti-sayur kat rumah ni suka. Boleh jadi umpan makan sayur ni.
Bahan-bahan :
3 cawan nasi putih sejuk dan berderai
1 ekor ikan kembong bakar
5 keping nipis ikan kurau masin goreng
2 cmb udang kering goreng tanpa minyak
1 helai daun kunyit
10 helai daun cekur
5 tangkai daun kesum
3 biji bawang merah
1/2 biji kelapa parut putih goreng tanpa minyak
3 cmb budu
2-3 biji cili padi hiris
Keropok goreng
Cara-cara :
1. Isi ikan kembong, ikan kurau masin, udang kering goreng dan kelapa parut goreng
ditumbuk halus.
2. Ulam-ulaman dan cili padi dihiris halus.
3. Gaul semua bahan bersama budu. Sesuaikan rasa.
4. Boleh dihidang bersama keropok goreng.
Bahan-bahan (sambal) 5-6 orang
15 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
10 tangkai cili kering
3 batang serai – diketuk
2 sudu minyak masak
1/2 inci belacan
4 cawan santan
Garam dan gula
Bahan-bahan (ulam kerabu)
Daun kesum
Bunga kantan
Kobis
Kacang panjang
Taugeh
Bahan-bahan (nasi)
Beras
Pewarna biru (resepi asal guna bunga seri pagi)
Bahan-bahan (ikan)
4 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah
1 sudu besar lada hitam
Garam dan gula
Bahan-bahan (kerisik)
Kelapa parut
Cara-cara
Untuk yang berada di luar negara, tak semua bahan boleh dapat. Tapi boleh guna alternatif lain seperti ikan tuna / sardin ganti ikan kembung
Resepi Nasi Kerabu
Sumber : http://hanamemories.blogspot.com
Utk Nasi
* 3 cawan beras
* 4 cawan air
* 1 batang serai dketuk
* 2-3 daun limau purut
* sedikit pewarna biru
> Beras dbersihkan dan dimasak seperti biasa bersama2 serai,daun limau purut dan pewarna biru.
Utk Sambal Kelapa/Ikan
* 1/2 biji kelapa parut – ditumbuk sedikit (saya guna kelapa kering)
* 2-3 ikan kembung/selayang – dipanggang (saya guna mackerel in sunflower oil- basuh sikit)
* 4 ulas bawang merah
* 1.5cm halia
* 1 batang serai – hiris
* 1 sudu kecil lada hitam
* garam dan gula secukup rasa
> tumbuk bawang merah,halia,serai dan lada hitam.kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk sampai lumat.
> kemudian campurkan ngan kelapa parut dan disangai guna api yg kecil sehingga agak kering dan berderai.
Utk Kuah Sambal
* *5 batang cili kering
* *5 ulas bawang merah
* *2 ulas bawang putih
* *2 inci belacan- bakar dulu
* *1.5 inci halia
* 1 batang serai – titik
* gula merah n serbuk perasa jika suka
* 2 cawan santan
* asam keping
* garam
> tumbuk bahan yg bertanda *.
> didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat.
> masukkan bahan tumbuk, serai, gula merah dan asam keping.
> didihkan lagik hingga kuah agak2 pekat n kering.
> suaikan rasa dan angkat.
Utk Solok Lada (saya tak buat ni)
* 10 biji lada hijau – potong jgn putus dan buang biji
* 1/2 biji kelapa parut putih
* 4 ulas bawang merah
* 1.5 cm halia
* lada itam skit
* 2-3 ekor ikan kembung – ambil isi sahaja
* sedikit garam,gula dan perasa
> Tumbuk bawang,lada itam dan halia hingga lumat dan masukkan garam,gula dan isi ikan.
> tumbuk lagik hingga lumat.
> campurkan ngan kelapa parut dan sebatikan.
> sumbatkan ke dalam lada hijau. susun ke dalam periuk kukus.
> kukus hingga masak. *hana rebus ngan santan jer!
Utk Daging Panggang – bleh buat juga ikan goreng tepung, ayam panggang jika suka (saya tak buat ni..)
* daging lembu gred A @ daging btg pinang
* garam
* lada hitam
> gaulkan daging dengan garam n lada hitam
> panggang ngan suhu 200 selama 45minit atau hingga daging masak. jgn lama sgt nnti tak juicy!
Ulam-ulaman & bhn lain
* kacang panjang
* taugeh
* timun
* daun kesum
* kubis
* bwg jeruk
* telur masin
* keropok ikan
* sambal belacan
Bahan2:
600 gm nasi yg telah disejukkan
1 keping ikan talang masin- isi(dibakar kering)
1 sudu besar udang kering (goreng tanpa minyak dan ditumbuk halus)
40 gm bawang merah (dimayang halus)
1 sudu besar kerisik (ditumbuk halus)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 batang serai (dihiris halus)
halia (dihiris halus)
lengkuas (dihiris halus)
Ulam
3 helai daun mengkudu
1 tangkai daun selom
1 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
3helai daun kaduk
5 helai daun pegaga
3 helai daun sekentut
Cara-cara
-bersihkan kesemua ulam2 tersebut,gulungkan ulam2 tersebut sekali dan hiris halus seperti bunga rampai.
-bakar ikan talang masin dan asingkan isi dari tulang (isi tersebut harus di racik2 halus menggunakan tangan)
-ambil nasi yg telah disejukkan,jika berketul, pecahkn dahulu.
-masukkan
nasi di dalam bekas lain dan gaulkan nasi dengan ulam yg telah dihiris
halus,serai,halia,lengkuas,lada hitam,kerisik,udang kering,isi ikan
talang masin dan bawang.
-gaul rata2 supaya kesemua bahan tadi sebati dengan nasi.
-tak perlu tambah garam sebab ikan dh masin,tetapi kalau kurang masin boleh tambah sedikit garam.
ha,dh
siap..so camne? senangkan? kalau susah pn sebab nk cari ulam2 tu je...
:) tapi sumpah,nasi ulam utara memang sedap! XD ok nasi ulam nie boleh
dimakan dengan telur masin,ayam bakar,daging bakar dan apa2 lauk yg
dirasakan sesuai. :)
Nasi Ulam 3
Akhirnya berjaya selepas beberapa lama tertangguh sebab tak cukup bahan. Tapi kali ni tak jugak ikut betul2 bahan dia. Biasalah, mesti ada modified & mix beberapa resepi. Tak sangka tuan-tuan kecik yang anti-sayur kat rumah ni suka. Boleh jadi umpan makan sayur ni.
Bahan-bahan :
3 cawan nasi putih sejuk dan berderai
1 ekor ikan kembong bakar
5 keping nipis ikan kurau masin goreng
2 cmb udang kering goreng tanpa minyak
1 helai daun kunyit
10 helai daun cekur
5 tangkai daun kesum
3 biji bawang merah
1/2 biji kelapa parut putih goreng tanpa minyak
3 cmb budu
2-3 biji cili padi hiris
Keropok goreng
Cara-cara :
1. Isi ikan kembong, ikan kurau masin, udang kering goreng dan kelapa parut goreng
ditumbuk halus.
2. Ulam-ulaman dan cili padi dihiris halus.
3. Gaul semua bahan bersama budu. Sesuaikan rasa.
4. Boleh dihidang bersama keropok goreng.
15 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
10 tangkai cili kering
3 batang serai – diketuk
2 sudu minyak masak
1/2 inci belacan
4 cawan santan
Garam dan gula
Bahan-bahan (ulam kerabu)
Daun kesum
Bunga kantan
Kobis
Kacang panjang
Taugeh
Bahan-bahan (nasi)
Beras
Pewarna biru (resepi asal guna bunga seri pagi)
Bahan-bahan (ikan)
4 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah
1 sudu besar lada hitam
Garam dan gula
Bahan-bahan (kerisik)
Kelapa parut
Cara-cara
- Untuk sambal – kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering. Tumis bahan kisar dan serai selama 10 minit, kemudian masukkan belacan, santan, garam dan gula. Masak sehingga pekat.
- Untuk ulam kerabu – semua bahan dihiris nipis-nipis kecuali taugeh. Gaul hingga sekata.
- Untuk nasi – masak nasi seperti biasa, cuma tambah pewarna biru.
- Untuk ikan – rebus ikan sehingga lembut. Asingkan isi daripada tulang. Goreng isi ikan dan bawang merah tanpa minyak. Masukkan lada hitam, garam dan gula.
- Untuk kerisi – goreng kelapa parut tanpa minyak sehingga keperangan.
Untuk yang berada di luar negara, tak semua bahan boleh dapat. Tapi boleh guna alternatif lain seperti ikan tuna / sardin ganti ikan kembung
Nasi Kerabu
Jom makan nasi kerabu…Nasi kerabu antara makanan favorite saya. Hubby pun suka juga nasi kerabu ni.Bole cuba ikut resepi ni sebab sedap tapi diubahsuai sikit oleh saya. Dah 2-3 kali jugak buat nasi ni.Resepi Nasi Kerabu
Sumber : http://hanamemories.blogspot.com
Utk Nasi
* 3 cawan beras
* 4 cawan air
* 1 batang serai dketuk
* 2-3 daun limau purut
* sedikit pewarna biru
> Beras dbersihkan dan dimasak seperti biasa bersama2 serai,daun limau purut dan pewarna biru.
Utk Sambal Kelapa/Ikan
* 1/2 biji kelapa parut – ditumbuk sedikit (saya guna kelapa kering)
* 2-3 ikan kembung/selayang – dipanggang (saya guna mackerel in sunflower oil- basuh sikit)
* 4 ulas bawang merah
* 1.5cm halia
* 1 batang serai – hiris
* 1 sudu kecil lada hitam
* garam dan gula secukup rasa
> tumbuk bawang merah,halia,serai dan lada hitam.kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk sampai lumat.
> kemudian campurkan ngan kelapa parut dan disangai guna api yg kecil sehingga agak kering dan berderai.
Utk Kuah Sambal
* *5 batang cili kering
* *5 ulas bawang merah
* *2 ulas bawang putih
* *2 inci belacan- bakar dulu
* *1.5 inci halia
* 1 batang serai – titik
* gula merah n serbuk perasa jika suka
* 2 cawan santan
* asam keping
* garam
> tumbuk bahan yg bertanda *.
> didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat.
> masukkan bahan tumbuk, serai, gula merah dan asam keping.
> didihkan lagik hingga kuah agak2 pekat n kering.
> suaikan rasa dan angkat.
Utk Solok Lada (saya tak buat ni)
* 10 biji lada hijau – potong jgn putus dan buang biji
* 1/2 biji kelapa parut putih
* 4 ulas bawang merah
* 1.5 cm halia
* lada itam skit
* 2-3 ekor ikan kembung – ambil isi sahaja
* sedikit garam,gula dan perasa
> Tumbuk bawang,lada itam dan halia hingga lumat dan masukkan garam,gula dan isi ikan.
> tumbuk lagik hingga lumat.
> campurkan ngan kelapa parut dan sebatikan.
> sumbatkan ke dalam lada hijau. susun ke dalam periuk kukus.
> kukus hingga masak. *hana rebus ngan santan jer!
Utk Daging Panggang – bleh buat juga ikan goreng tepung, ayam panggang jika suka (saya tak buat ni..)
* daging lembu gred A @ daging btg pinang
* garam
* lada hitam
> gaulkan daging dengan garam n lada hitam
> panggang ngan suhu 200 selama 45minit atau hingga daging masak. jgn lama sgt nnti tak juicy!
Ulam-ulaman & bhn lain
* kacang panjang
* taugeh
* timun
* daun kesum
* kubis
* bwg jeruk
* telur masin
* keropok ikan
* sambal belacan
Resepi Nasi Kerabu Bonda
10:00
wana
Resepi Nasi Kerabu Bonda
Bahan-Bahan
2 cawan beras
3 cawan air
1 batang serai-di ketuk
2 helai daun limau purut
sedikit pewarna biru
cara membuat
- Bersihkan beras lalu dimasak seperti biasa.
- Masukkan serai,daun limau purut dan pewarna biru sehingga masak nasi.
1/2 biji kelapa parut-digoreng tanpa minyak
2 ekor ikan sardin-bakar dan rebus, ambil isinya
1 batang serai- dihiris
5 ulas bawang merah-ditumbuk
sedikit garam
Cara membuat
Gaulkan kesemua bahan di atas.
Bahan Untuk kuah
1kg santan
4 sudu cili giling(cili boh)
5 biji bawang merah - di tumbuk
1cm halia- ditumbuk
1 batang serai- di ketuk
garam dan gula secukup rasa.
Cara membuat
- Tumiskan cili giling,bawang dan halia sampai naik bau.
- Masukkan santan,serai,garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan sehingga pecah minyak, dan biarkan pekat sedikit. Perlahankan api apabila telah mendidih.
- Apabila santan telah pekat sehingga menjadi 1/2 kilo santan, tutup api.
- Sedia untuk dihidang bersama nasi kerabu Bonda ala Ani Sup Utara
Nasi dagang
Saya cuba masak nasi dagang dan
alhamdulillah syukur menjadi juga , masa nak masak nasi dagang ni saya
suspen juga al maklum la first time nak cuba resepi baru . Lepas google
banyak kali saya tawakal cuba resepi nasi dagang yang saya jumpa DI SINI sementara
gulai ikan tongkol saya cuba masak berpandukan resepi di bungkusan
rempah yang saya beli di pasar Payang , Kuala Terengganu . Proses nak
masak nasi dagang dan gulai ikan tongkol ni tak la susah sangat cuma
beras nasi dagang ni perlu la direndam semalam sementara ikan tongkol
seelok-eloknya dikukus lebih awal sebelum dimasak gulai . Lepas ni boleh
saya cuba masak nasi dagang lagi rupa-rupanya tak la susah sangat dan
berbaloi bila masak sendiri kita boleh ubah suai ikut selera sendiri :)
Ini
la nasi dagang bersama gulai ikan tongkol dan acar . Kalau makan nasi
dagang saya suka tambah telur rebus emmmm memang sedap . Lepas ni saya
nak cuba masak gulai ikan aya ni guna resepi tradisional Kelantan pula..
NASI DAGANG
BAHAN-BAHAN :
4 cawan beras nasi dagang
1 tin (400ml) santan pekat
4-5 ulas bawang merah - dimayang
1 cm halia - hiris macam bilah mancis
1 sudu kecil halba
garam
gula
CARA-CARA :
Bersih beras dan rendam. Sekurang-kurangnya 4 jam. Saya rendam semalaman.
Ambik 1/4 tin santan. Tambahkan 1/4 cawan air untuk jadikan santan cair. 3/4 tin santan lagi jadikan sebagai santan pekat.
Masak
santan pekat bersama bawang, halba, garam dan gula sehingga gula/garam
hancur. Jangan biarkan terlalu lama. Nanti nasi akan rasa cepat muak.
Toskan
beras. Kukus sekejap lebih kurang 5 minit. Kemudian angkat dan gaulkan
dengan santan cair. Kukus semula sehingga nasi masak.
Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.
Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol atau kari ayam.
NASI DAGANG KELANTAN (CARA MUDAH!)
Resepi : Kak Jie Jie
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna
1 kg beras lembut (beras nasi dagang dari Kelantan)
Santan pekat (RM2.50) + air (sesuaikan dengan sukatan nasi-1 1/2 ruas jari) (MaDiHaA ukur guna jari macam kita masak nasi putih.. tetapi santannya dikurangkan 1 cm dari ukuran memasak nasi putih)
1 sudu garam halus (MaDiHaA guna 2 sudu kecil)
sejemput halba (MaDiHaA letak dalam 1 1/2 sudu kecil)
1 1/2 in halia ~ dihiris halus memanjang
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
Cara:
1. Bersihkan (basuh) beras hingga bersih & tos sebentar. Masukkan beras, halba dan bahan hiris ke dalam rice cooker.
2. Masukkan santan pekat + air & garam. Gaul rata semua bahan.
Santan pekat (RM2.50) + air (sesuaikan dengan sukatan nasi-1 1/2 ruas jari) (MaDiHaA ukur guna jari macam kita masak nasi putih.. tetapi santannya dikurangkan 1 cm dari ukuran memasak nasi putih)
1 sudu garam halus (MaDiHaA guna 2 sudu kecil)
sejemput halba (MaDiHaA letak dalam 1 1/2 sudu kecil)
1 1/2 in halia ~ dihiris halus memanjang
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
Cara:
1. Bersihkan (basuh) beras hingga bersih & tos sebentar. Masukkan beras, halba dan bahan hiris ke dalam rice cooker.
2. Masukkan santan pekat + air & garam. Gaul rata semua bahan.
3. On rice cooker dan biarkan sehingga nasi masak.
4. Bila sudah masak, gaul rata nasi dagang. Boleh dihidangkan.
4. Bila sudah masak, gaul rata nasi dagang. Boleh dihidangkan.
Bahan2
9 ekor ikan kembung/tongkol yang telah direbus semalaman (MaDiHaA
guna ikan tongkol anggaran 1.3 kg seekor.. rebus dengan 2 sudu kecil
garam & 6 keping asam gelugur & 1 cawan air)
santan pekat RM 1 + 3 cawan air (anggaran aje) (MaDiHaA guna anggaran 5 cawan santan)
2 biji cili merah dibelah dua (MaDiHaA ganti dengan 10 biji cili padi hijau)
2 biji tomato dipotong 4
2 biji timun dipotong ikut suka
1 keping asam keping
garam secukup rasa ( sesuaikan dengan ikan rebus~dah sedia masin)
santan pekat RM 1 + 3 cawan air (anggaran aje) (MaDiHaA guna anggaran 5 cawan santan)
2 biji cili merah dibelah dua (MaDiHaA ganti dengan 10 biji cili padi hijau)
2 biji tomato dipotong 4
2 biji timun dipotong ikut suka
1 keping asam keping
garam secukup rasa ( sesuaikan dengan ikan rebus~dah sedia masin)
MaDiHAa tambah 1 cawan air rebus ikan rebus (jadi garam perlu dikurangkan)
MaDiHAa tambah 1 sudu besar gula merah
Bahan kisar
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu teh lada hitam
1 1/2 inci lengkuas
15 biji cili kering
2 sudu serbuk kunyit
segenggam kelapa parut dikisar berasingan dengan sedikit air
Cara:
1. Masukkan santan bersama bahan kisar, asam keping dan garam ke dalam periuk. Panaskan dan dikacau selalu
2. Bila kuah sudah cukup mendidih, masukkan ikan rebus dan biarkan reneh seketika.
3. Masukkan hirisan timun, cili merah dan kelapa parut. Kecilkan api.
Renehkan selama 20 minit/ sehingga kuah pekat dan naik minyak
4. Masukkan tomato, usik2 kejap kuah dan angkat.
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu teh lada hitam
1 1/2 inci lengkuas
15 biji cili kering
2 sudu serbuk kunyit
segenggam kelapa parut dikisar berasingan dengan sedikit air
Cara:
1. Masukkan santan bersama bahan kisar, asam keping dan garam ke dalam periuk. Panaskan dan dikacau selalu
2. Bila kuah sudah cukup mendidih, masukkan ikan rebus dan biarkan reneh seketika.
3. Masukkan hirisan timun, cili merah dan kelapa parut. Kecilkan api.
Renehkan selama 20 minit/ sehingga kuah pekat dan naik minyak
4. Masukkan tomato, usik2 kejap kuah dan angkat.
Sambal Nasi Dagang
Resepi : Kak Jie Jie
Resepi : Kak Jie Jie
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
1/2 biji kelapa parut
3 ulas bawang putih dihiris
4 ulas bawang merah dihiris
4 batang serai dihiris
4 ekor ikan rebus diambil isinya saja (ikan kembung/selayang)
garam & gula secukup rasa
1/2 biji kelapa parut
3 ulas bawang putih dihiris
4 ulas bawang merah dihiris
4 batang serai dihiris
4 ekor ikan rebus diambil isinya saja (ikan kembung/selayang)
garam & gula secukup rasa
cara:
1. Sangai kelapa parut bersama bawang putih, bawang merah dan serai sehingga garing dan kekuningan.
menjadi kerisek
2. Blend kerisek bersama garam dan gula.Ketepikan
3. Blend isi ikan dan campurkan bersama sambal kerisek tadi. siap.
Nasi Bukhari
2) Ayam dipotong kasar (1/2 ekor)
3) Susu cair (3 cawan)
4) Tomato puri (1 cawan)
5) Minyak sapi (1/2 cawan)
6) Serbuk kari (1 sudu)
7) Badam (6 biji)
8) Halia (2 cm)
9) Bawang besar (1 biji)
10) Bawang putih (1 ulas)
11) Bawang merah (3 ulas)
12) Kulit kayu manis (1 inci)
13) Bunga lawang (2 kuntum)
14) Bunga cengkih (2 kuntum)
15) Buah pelaga (2 biji)
16) Daun pudina (secukup rasa)
17) Daun pandan (1 helai)
18) Serbuk jintan manis (1 sudu kecil)
19) Garam (secukup rasa)
CARA:
Tumbuk badam hingga hancur dan asingkan.
Tumbuk bawang putih dan asingkan.
Lakukan proses yang sama untuk bawang merah dan halia.
Cincang bawang besar.
Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Biar hingga cair dan masukkan bawang putih serta bawang merah yang ditumbuk.
Setelah naik bau, masukkan bawang besar yang dicincang. Apabila bawang besar layu, masukkan halia, rempah kari yang dicarkan dengan sedikit air, dan serbuk jintan manis. Kacau sebentar.
Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih.
Apabila naik bau, masukkan 3 cawan air, ayam, dan garam. Tutup periuk. Biar hingga ayam empuk.
Masukkan tomato puri, badam tumbuk, dan beras. Gaul rata dan masukkan susu cair. Gaul dan masukkan daun pudina serta daun pandan.
Tutup periuk dan biar hingga nasi masak dengan api yang kecil. Gaul sekali-sekala dan tutup periuk hingga nasi masak.
Hidanglah bersama Acar Bawang dan Dalca Kari.
Bahan
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
3 s/b rempah kurma + 1 s/b sos tomato [bancuhkan]
2 biji buah tomato [belah 4]
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokok daun ketumbar [potong pendek]
4 s/b minyak sapi
garam
gula
bahan tumis
10 ulas bawang merah ]
4 ulas bawang putih ] tumbuk
3 cm halia ]
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan ayam dan buah tomato. Biarkan mendideh.
5. Masukkan nasi dan daun ketumbar.Biarkan mendideh dan kering saperti nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng dan gulai dalca serta acar timun mentah.
sumber:hanieliza
Tumbuk bawang putih dan asingkan.
Lakukan proses yang sama untuk bawang merah dan halia.
Cincang bawang besar.
Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Biar hingga cair dan masukkan bawang putih serta bawang merah yang ditumbuk.
Setelah naik bau, masukkan bawang besar yang dicincang. Apabila bawang besar layu, masukkan halia, rempah kari yang dicarkan dengan sedikit air, dan serbuk jintan manis. Kacau sebentar.
Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih.
Apabila naik bau, masukkan 3 cawan air, ayam, dan garam. Tutup periuk. Biar hingga ayam empuk.
Masukkan tomato puri, badam tumbuk, dan beras. Gaul rata dan masukkan susu cair. Gaul dan masukkan daun pudina serta daun pandan.
Tutup periuk dan biar hingga nasi masak dengan api yang kecil. Gaul sekali-sekala dan tutup periuk hingga nasi masak.
Hidanglah bersama Acar Bawang dan Dalca Kari.
Nasi Bukhari Ayam
Bahan
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
3 s/b rempah kurma + 1 s/b sos tomato [bancuhkan]
2 biji buah tomato [belah 4]
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokok daun ketumbar [potong pendek]
4 s/b minyak sapi
garam
gula
bahan tumis
10 ulas bawang merah ]
4 ulas bawang putih ] tumbuk
3 cm halia ]
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan ayam dan buah tomato. Biarkan mendideh.
5. Masukkan nasi dan daun ketumbar.Biarkan mendideh dan kering saperti nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng dan gulai dalca serta acar timun mentah.
sumber:hanieliza
Nasi Daging Utara
Assalamualaikum semua....
Rasanya
dah lama tak ada N3...bukannya apa, broadben ni lembab sgt...tu yang
nak masuk N3 pun malas. Bila dah masuk plak ada ja gangguan dari si
kakak dan si adik tuu...nak tunggu depa tidoq sekali ...dengan mama depa
sekali tidoq...
Cerita
pasal Nasi Daging ni, sebenarnya resepi asal dari ayahanda saya...Nasi
daging ni femes seblah utara tapi kalau seblah selatan nuu tak atau
plak..Nasi daging ni simple sebab dimasak sekali dengan daging dan bila
nak makan dihiris daging nipis2 dan di makan bersama air asam tomato
kerisik, dalca dan juga acar timun...memang sedappp.....pada sapa2 yang
nak cuba..ni resepinya...
Bahan-bahan.
Bahan A-Homemade serbuk nasi daging
- 2 sudu besar biji ketumbar
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- 1 batang kulit kayu manis
- sedikit bunga lawang, bunga cengkih& buah pelaga
- 1 sudu besar halba
- 2-3 biji buah keras-ditumbuk kasar
- 2-3 biji badam-ditumbuk kasar
- 1 inci halia-dihiris nipis
****semua bahan2 diatas disangai @ digoreng tanpa minyak hingga garing.Sejukkan dan dikisar kering hingga jadi serbuk.Simpan didalam bekas kedap udara.
- 1 kg daging batang pinang-potong sederhana besar, cuci bersih dan toskan
- 6 cawan beras basmathi-direndam 15-20 minit dan toskan....kalau guna beras biasa tak perlu rendam.
- 1 inci halia, 3 ulas bawang putih, 5 ulas bawang merah - di hiris @ di tumbuk halus
- 2 helai daun pandan, disimpul
- sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
- 3 sudu besar minyak sapi
- 3 sudu besar serbuk nasi daging yang disediakan terlebih dahulu seperti resepi di atas.
- 1/3 cawan minyak masak
- 7 1/2 cawan air
- 1/2 tin susu cair
- 1/2 cawan tomato puree
- 1/2 cawan tomato soup
- Garam secukup rasa
- Bawang goreng, daun bawang @ daun sup untuk hiasan
- Hirisan daun sup, untuk hiasanBawang goreng, untuk hiasan
- Dalam periuk, panaskan minyak , masukkan minyak sapi dan biar cair.
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
- Kemudian masukkan daun pandan, tumis hingga bawang kekuningan.
- Masukkan daging. Kemudian masukkan serbuk nasi daging dan goreng sebentar.
- Masukkan air dan rebus hingga daging empuk @ hampir empuk.
- Masukkan tomato puree dan tomato soup. Masak lagi hingga mendidih.
- Kemudian masukkan pula susu cair, garam dan biar sebentar.
- Masukkan beras dan masak bersama2 daging tadi.
- Gaul rata, kecilkan api dan masak seperti masak nasi biasa hingga nasi masak @ pindahkan ke dalam rice cooker , kacau rata dan masak seperti biasa hingga nasi masak.
- Bila nasi betul2 masak, keluarkan daging, gemburkan dan hias nasi dengan hirisan daun sup, daun bawang dan juga bawang goreng.
- Sebelum dihidangkan hiris nipis2 daging tadi dan boleh dihidang bersama "air asam tomato kerisik"dan juga "acar timun"....Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment